איך כותבים סמינריון באופן יעיל, מוצלח ומהנה?
במסגרת הלימודים האקדמיים סטודנטים נדרשים לבצע כתיבת עבודה סמינריונית. הנושא של העבודה ומה שקשור אליה מעורר שאלות רבות. איך כותבים סמינריון? מה לעשות ובעיקר מהיכן להתחיל בתהליך כתיבת סמינריון. במאמר זה נסייע לכם להבין את עיקרי העבודה, המבנה שלה וכמה נקודות חשובות הנוגעות לסוגיית כתיבת עבודות אקדמיות.
מה זו עבודת סמינר
במסגרת לימודי תואר ראשון ישנן מטלות רבות הכוללות עבודות אקדמיות, ובפרט העבודה הסמינריונית. בחלק ממסלולי הלימודים אתם נדרשים לשתי עבודות, ובמסלול חד חוגי עבודה אחת. בין אם בחרתם ללמוד חינוך, פסיכולוגיה, כלכלה, משפטים או ביולוגיה, אתם צפויים להתמודד עם כתיבת עבודה סמינריונית.
כתיבת סמינריון שונה ממטלות אקדמיות אחרות מבחינת אופייה, עומקה והיקפה. זוהי עבודה שנועדה לאפשר לסטודנט לחקור בצורה מעמיקה ועצמאית נושא המעניין אותו. תחומי הלימוד הם שונים, ובכל תחום לעבודה יהיה אופי אחר ונושא אחר. אך מבחינת המסגרת הכללית, האופי של כתיבת עבודת גמר דומה במרבית העבודות.
איך כותבים סמינריון מקחרי
ביסודה של כל עבודת סמינריון ישנה שאלת מחקר. שאלת המחקר יכולה להיות קריאת תיגר על תאוריות מקובלות, חקירה של נושאים שלא נחקרו עד היום או חיזוק של תאוריות קיימות. ובגופה של העבודה ישנו מחקר המנסה לאשש את השאלה המחקרית. זהו יכול להיות מחקר עיוני, איכותני או כמותי. במסגרת עבודות הסמינריון עליכם להציג את נתוני המחקר ולנהל דיון לגבי המסקנות, בו תצטרכו לבטא את היכולות שלכם לחשיבה ביקורתית.
כתיבת עבודות סמינריונית נעשית בשנה האחרונה של התואר, והיא אמורה לשקף את הידע וההבנה הרחבה שלכם. תחומי ידע שונים שרכשתם במהלך התואר צפויים לבוא לידי ביטוי בעבודה.
דוגמאות לכתיבת עבודה סמינריונית
בדרך כלל שאלת מחקר לעבודה סמינריונית עוסקת בקשר בין תופעות ותהליכים שונים, הכל בהתאם לתחום הלימודים. להלן כמה דוגמאות לנושאים של כתיבת עבודה סמינריונית:
- השוואה בין המיצוב הנתפס של חברות אופנה ישראליות לעומת חברות זרות בעיני הצרכן הישראלי.
- המתאם בין רמת האכיפה למספר ההרוגים בתאונות הדרכים.
- מה הקשר בין פערי השכר לצמיחה כלכלית בישראל ובהשוואה לעולם.
- השפעת הזהות המגדרית של הספורטאי המקצועי על מעמדו החברתי.
- עבודה בנושא השפעתו של אריסטו על הרמב“ם.
- המשמעויות החברתיות של טרנד הכלכלה השיתופית באינטרנט
- מאפייני הקליטה וההיטמעות של עולי רוסיה ואתיופיה.
- באילו נסיבות אי העסקת בעלי מוגבלויות על ידי תאגידים אינם מעשה מוסרי.
מה חשיבותה של העבודה הסמינריונית
העבודה הסמינריונית מזכה אתכם ב 4 נקודות זכות אקדמיות ויש לה משקל בציון הסופי. לכן היא חשובה בדיוק כמו כל מבחן אחר. אם אתם סטודנטים בעלי ציונים גבוהים, בוודאי שלא תרצו לוותר על ציון גבוה בכתיבת עבודה סמינריונית. ומנגד, אם אתם סטודנטים המתקשים להוציא ציונים גבוהים במבחנים, למשל בעקבות לחץ בחינות, כתיבת עבודות סמינריוניות היא הזדמנות עבורכם לשפר את הממוצע.
איך כותבים עבודת סמינריון בצורה נכונה?
אולי העצה הכי טובה שאפשר לתת לכם זה קודם כל לנשום. לא אחת ישנם סטודנטים רבים הנכנסים ללחץ מהמשימה, עוד לפני שניגשו לבצע אותה. נכון, זו משימה מאתגרת אבל אף אחד לא מת בכתיבת עבודה אקדמית. ותמיד תוכלו לפנות לשירותי סיוע בכתיבת עבודה סמינריונית.
הדבר השני הוא לקרוא את הוראות העבודה. מוסדות הלימוד בדרך כלל מפרסמים קובץ הכולל הנחיות ודגשים לעבודה, והוא בהחלט יכול לסייע לכם להבין מה מצופה מכם. כמו כן, כדאי וחשוב לגשת למרצה לשיחה קצרה. גם אם אתם מרגישים שזה מיותר, תהיו בטוחים שיחסים אישיים עם המרצה אף פעם לא יזיקו לציון. המרצה יכול לתת לכם טיפים שיעזרו בכתיבת העבודה, ולכוון אתכם בהדרכה לגבי הציפיות שלו.
הדבר השלישי שעליכם לעשות זה למצוא רעיון לכתיבת עבודה סמינריונית. הרעיון צריך להיות רלוונטי לנושא הקורס, וכדאי גם משהו שמעניין אתכם באופן אישי. לאחר שיהיה לכם נושא מעניין, תוכלו לגבש שאלת מחקר.
בשלב הרביעי תצטרכו להכין את ראשי הפרקים של העבודה עם הנקודות המרכזיות. זה יעשה לכם סדר בראש, וזה גם נדרש על ידי המרצים על מנת לקבל אישור לכתיבת עבודה סמינריונית.
בחירת נושא עבור כתיבת עבודת סמינריון
ישנם סטודנטים שמהרגע הראשון יש להם רעיון ברור של הנושא, לאחרים זה קצת יותר קשה. כאשר אתם שוקלים את נושא הכתיבה, כדאי לכם לשקול האם זהו נושא שראוי לעשות עליו עבודת סמינר. ישנם נושאים שהם פשוט שחוקים מידי ובנאליים, או סתם חסרי חשיבות. לכן על כל רעיון שעולה בראשכם, כדאי לכם לשאול את השאלה הזו. בחירת הנושא בפני עצמה יכולה להשפיע על הציון שלכם.
חשוב גם להיות פרקטיים ולשאול את עצמכם האם יש מספיק ספרות בנושא הזה. ישנם נושאים שיכולים להיות מעניינים וראויים למחקר, אך כנראה שאין מספיק חומר בנושא. ובמקרים אלו יש צורך במחקרים יותר מעמיקים מאלו שעושים במסגרת העבודה הסמינריונית.
האם אתם יכולים להתמודד עם הנושא והאם הוא מעניין אתכם?
במסגרת השאלות הפרקטיות עליכם לשאול את עצמכם האם אתם יכולים להתמודד עם הנושא. נושאים מסוימים ותחומים מסוימים יכולים להיות קשים ומסובכים. לעתים הם עשויים לדרוש ידע רחב יותר, גם בנושאים שאינם קשורים לתואר שלכם או לדרוש ידע בשפות זרות. למשל אם אתם לומדים כלכלה, בוודאי שסוגיות כלכליות במדינות זרות יכולות להיות מעניינות ואפשר ללמוד מהם הרבה. אבל אם תרצו לחקור את מדיניות המס בגרמניה, יתכן כי יהיה לכם קשה מאוד ללא ידיעת השפה הגרמנית.
האם ניתן לפרסם את המידע? ברוב המקרים אינכם נדרשים לסוגיות שכאלו, מכיוון שמידע אקדמי גלוי לכולם. אך בהחלט יתכן כי אנשים מביאים איתם ידע ומידע המבוסס על הניסיון התעסוקתי שלהם בארגונים שונים ובעיקר גישה למידע ארגוני. והידע הזה יכול להיות בעל ערך למחקר, אך לא תמיד ניתן לפרסם מידע פנימי של ארגון.
עבודת סמינר – הצעת מחקר
במסגרת השלבים בכתיבת עבודות סמינריון יש להתחיל מהצעת המחקר ולקבל עליה אישור. על הסטודנט להכין מתווה לעבודה בהיקף של עמוד עד עמוד וחצי. כאן אתם מציגים את ראשי הפרקים, השלד של העבודה. זוהי בעיקר פסקת הפתיחה המציגה את נושא העבודה. לאחר מכן שאלת המחקר והשערת המחקר, וגם הסבר קצר על שיטת המחקר שבה תשתמשו. השערת המחקר היא מה שאתם מצפים למצוא, לא בכל עבודת סמינר יש השערת מחקר.
בשלב זה אין צורך בכתיבת סקירה ספרותית, אך יש צורך להציג רשימה ביבליוגרפית קצרה. רשימה זו בדרך כלל אינה מחייבת, אך מטרתה להראות כי אכן יש חומר בנושא.
סוגי עבודות סמינריון ושיטות מחקר
סוגי עבודה סמינריונית יכולים לנוע בין עבודת סמינריון עיוני או אמפירית ( סמינריון איכותני או כמותי).עבודת סמינריון עיונית בוחנת את היבטיו השונים של הנושא באמצעות ניתוח ספרות אקדמית ומקורות שונים. אל תניחו שרק מקורות אקדמיים מתאימים, לדוגמה בנושאי מחקר רבים סרטים ועיתונים יכולים להיות מקור מידע רלוונטי.
כתיבת סמינריון אמפירי מבוססת על בנייה עצמאית של מאגר נתונים. לדוגמה אתם יכולים להשתמש בשאלונים שונים או נתונים קיימים (למשל דוחות כספיים או נתוני הלמ“ס) לצורך ביצוע המחקר. עבודת סמינר מסוג זה בדרך כלל דורשת שיטות מחקר המבוססות על מודלים סטטיסטיים. חשוב לוודא כי שיטת המחקר מתאימה עבור שאלת המחקר.
איך כותבים סמינריון – פירוט חלקי העבודה
כתיבת עבודות סמינריוניות נשענת על מבנה קבוע של ראשי פרקים לסמינריון, ותתי פרקים בהתאם לצורך. זהו המבנה הכללי של העבודה, והוא משקף את הקונספט הכללי של כל עבודת סמינר, התחלה מהכללי והצטמצמות לעבר נושא ממוקד ובמרכזו השאלה המחקרית.
להלן מבנה עבודות סמינריון אמפיריות :
מבוא | פרק בהיקף של עמוד אחד. הוא מציג את העבודה באופן כללי ומכין את הקורא לקראת מה שהוא עומד לראות בעבודה. |
סקירת ספרות | כאן תוכלו להציג את הידע הקיים בתחום, ולהגדיר את הרקע לכתיבת העבודה. אתם יכולים להציג תאוריות מקובלות שעליהם אתם מנסים לחלוק, לחזק או לחקור היבט נוסף שלהן. |
מתודולוגיה | כתיבת עבודה סמינריונית אמפירית דורשת מחקר. עליכם להציג את אופן ביצוע המחקר על פי הסטנדרטים האקדמיים. יש להציג את אופן איסוף הנתונים, גודל המדגם וכו‘. |
ממצאים | עליכם להציג לקוראים את ממצאי המחקר כפי שהם. כאן אנו צפויים לראות מבחנים סטטיסטיים בצורתם ”היבשה“. אתם יכולים להציג אותם באמצעות גרפים טבלאות, אך יש להתייחס אליהם גם באמצעות מלל. |
דיון | בפרק זה תדרשו לחשיבה עצמאית. זוהי בעצם המטרה של כתיבת עבודות סמינריוניות, לתרום ערך משלכם לעולם האקדמי. המסקנות שלכם צריכות להיות ענייניות ומבוססות. |
ביבליוגרפיה | אמנם זהו פרק מאוד טכני, אך יש לו חשיבות רבה. עליכם להציג את המקורות עליהם הסתמכתם, לא יותר מידי ולא פחות מידי. המרצים יבדקו גם שאלו הם אכן מקורות רלוונטיים ומקורות המייצגים ידע עדכני בתחום. |
נספחים | נספחים הם חומרים שונים עליהם התבססתם, אך אינם קשורים באופן ישיר לעבודה. פרק הנספחים הוא המקום להציגם. |
טיפים לכתיבת עבודה
כתיבת עבודת סמינריון היא משימה מורכבת, ולכן כדאי לפרק אותה לשלבים. כלומר משימות קטנות, זוהי דרך מקובלת בכל פרויקט מורכב. כך אנחנו פחות נבהלים מהמשימה בכללותה, אנו רואים בכל פעם לנגד עיננו את הצעד הקטן שיש לעשות.
כתיבת עבודות סמינריונית גוזלת זמן רב. חלקנו יעילים יותר, חלקנו יעילים פחות, אך תמיד מדובר בהשקעה הדורשת שעות רבות של קריאת חומר, כתיבה ועריכת מחקר. ומנגד, ברור שזה לא הדבר היחידי שיש לכם לעשות במהלך הסמסטר. מלבד כתיבת עבודות סמינריוניות, יש לכם גם מבחנים ומטלות אחרות. שלא לדבר על עבודה וחיי משפחה, גם שם ישנה מחויבות. לכן בכתיבת עבודה סמינריונית חשוב מאוד לתכנן את הזמן, אל תדחו את הכל לרגע האחרון.
תכננו את הזמן
הכינו לוח זמנים למטלות השונות, כך תוכלו לדעת שאתם מתקדמים לפי התכנית. ואם אתם רואים שזה לא הולך, כלומר הזמן עובר ואינכם מתקדמים כמצופה, כדאי לפנות לסיוע בכתיבת עבודות.
ועוד טיפ חשוב, כתיבת העבודות האקדמיות היא ברובה עבודה מול מחשב הנמשכת מספר שבועות או חודשים. ובפרק זמן זה יכולות להתרחש כל מיני בעיות לא צפויות – החתול אכל את הדיסק און קי, המחשב התקלקל, שמרתם באימייל אבל שכחתם את הססמה. נא לדאוג לגבות את העבודה במספר אמצעים על מנת שלא יקרו מצבים שכאלו.
כללי הציטוט בכתיבת עבודה סמינריונית
במסגרת הסטנדרטים האקדמיים, בעת כתיבת עבודות סמינריוניות חשוב להקפיד על כללי הציטוט המקובלים. הסטנדרט המקובל הוא כללי הציטוט APA.
העבודות האקדמיות חייבות ביסוס מדעי. הוא בא לידי ביטוי במחקר שתערכו, אך גם בחומר רקע המבסס אותו. כלומר בעת כתיבת עבודות סמינריונית אתם תסתמכו על ידע קיים. אולי תשתמשו בו בשביל להגדיר מושגים, אולי זה ידע שתבקשו לחלוק עליו. זהו ידע המגיע מספרות מקצועית ומאמרים אקדמיים מהארץ והעולם. וכאשר אתם מסתמכים על הידע הזה, אתם צריכים להפנות אל המקור. וזאת תעשו באמצעות כללי הציטוט.
ציטוט של מידע אקדמי, ללא מתן קרדיט למקור נחשב העתקה. לכן חשוב להקפיד על זה.
ישנם כללים ברורים איך לצטט ואיך להכין את הרשימה הביבליוגרפית. סביר להניח כי קובץ ההוראות שתקבלו ממוסד הלימודים ישים על כך דגש.
הגשת העבודה
אז סוף סוף הגיע הרגע המיוחד שבו סיימתם את העבודה. לאחר שבועות שבהם קראתם חומר אקדמי, ביצעתם מחקר, ערכתם מודלים סטטיסטיים, כתבתם, תיקנתם ושיניתם.. סוף סוף הגעתם לסוף העבודה.
רגע לפני שאתם מגישים את העבודה כדאי לעבור שוב על הכל. ואתם יכולים גם לתת לחברים לספסל הלימודים לעבור על העבודה ולחוות את דעתם. נקודת מבט חיצונית אף פעם לא תזיק.
כדאי לעבור שוב ולראות שאין שגיאות כתיב, ניסוחים לא ברורים, מידע מיותר וכו‘. כדאי לראות שרעיון העבודה ברור, וכל מה שכתבתם באמת סובב סביב הרעיון המרכזי של העבודה ושאלת המחקר.
קריטריונים להערכת עבוד סמינר
מה משפיע על הציון של עבודת סמינריון?
ישנם קריטריונים שונים אותם המרצים בודקים כאשר הם מעניקים ציון לעבודה שלכם:
כמות וגם איכות – לרבים מאיתנו יש את ההרגל מבית הספר ”למרוח“. בכתיבת עבודה סמינריונית זה לא עובד ככה. עליכם לכתוב עבודה בטווח העמודים הנדרש. המרצים לא אוהבים עבודה מנופחת בתוכן חסר חשיבות וחסר רלוונטיות. המרצים שמים דגש על האיכות, הם רוצים לראות עבודה אקדמית עם ניתוח מעמיק. גם בחירת הנושא משפיעה על הציון של עבודות סמינריון. נושאים מקוריים עם משמעות יכולים לעזור לעלות את הציון.
תוכן העבודה – עבודות סמינריון צריכות להציג הרקע התאורטי. המרצים יבחנו את הביסוס המדעי של העבודה ועומק הניתוח. צריכה להיות הפרדה ברורה בין עובדות וממצאים, לבין דעות של חוקרים. היזהרו לא להכניס את דעותיכם האישיות (מלבד בפרק הדיון).
מבנה העבודה ושיטת המחקר – כתיבת עבודה סמינריונית צריכה לשמור על מבנה לוגי, מהכלל אל הספציפי. בצורה זורמת שניתן להבין אותה. שיטת המחקר צריכה להתאים בצורה הגיונית לשאלת המחקר והמסקנות העולות ממנה. יש לתעד את המחקר על פי הסטנדרטים המקובלים.
היקף הרשימה הביבליוגרפית – רשימה ביבליוגרפית היא הרבה יותר מפרט טכני בעבודה. המרצים בוחנים את איכותה והתאמתה לנושא העבודה. חשוב שהרשימה הביבליוגרפית תשקף ידע עדכני ורלוונטי לנושא המחקר שלכם.
שיחת הסיכום – מלבד כתיבת סמינריון, לאחר כתיבת עבודות סמינריוניות ישנה גם שיחת סיכום. המנחה ירצה לשאול אתכם על העבודה ולהעריך את שליטתכם בנושא העבודה, וגם זה משפיע על הציון.
הערכה כללית – ולבסוף ישנה הערכה כללית. כאן יבואו לידי ביטוי דברים הקשורים לסגנון כתיבה, הניסוח, בהירות המשפטים, שגיאות כתיב, הקפדה על כללי ציטוט, התובנות שהוצגו במסגרת פרק הסיכום בסמינריון וכו‘.
הקשיים בעת כתיבת עבודות אקדמיות
כתיבת עבודה סמינריונית היא דרך עמוסה בקשיים רבים. חלקם של הקשיים קשורים באופן ישיר לכתיבת העבודה וההתמודדות עם החומר. אלו יכולים להיות קשיי שפה, קשיים בניסוח (מה לעשות לא כולנו טובים בזה), קשיים במודלים סטטיסטיים וכו‘.
מעבר לזאת, הזמן הנדרש לכתיבת עבודה סמינריונית הוא מכשול בפני עצמו. אם אינכם צריכים לפרנס את עצמכם, אולי יהיה לכם יותר קל, זאת מכיוון שלא תצטרכו לחלק את הזמן בין עבודה ללימודים. אבל גם במקרה זה הזמן הוא יקר. מלבד עבודות סמינריון ישנן מטלות שונות של הלימודים, כמו שיעורי הבית והמבחנים. ככל שתקדישו יותר זמן בכתיבת עבודת סמינריון, כך יהיה לכם פחות זמן למבחנים.
העתקה של עבודות סמינריונית
המוסדות האקדמיים עוסקים בחינוך, ושמירה על אתיקה מקצועית היא חלק מהחינוך. העתקה של עבודות סמינריון היא עבירת משמעת חמורה מאוד. לצורך העניין העתקה יכולה להיות העתקה של פסקה או רעיון ממקור אחר, מבלי לציין את המקור, ועד העתקה של עבודה אקדמית בשלמותה.
כיום, בעולמינו הטכנולוגי, מוסדות הלימוד עשויים לעשות שימוש במערכות מחשב מתוחכמות המבוססות על אינטליגנציה מלאכותית על מנת לזהות העתקה של עבודת סמינריון. כתיבת עבודות סמינריוניות אמורה להיות עבודה אישית, המוסדות האקדמיים רואים העתקה בחומרה רה.
במידה והגשתם עבודה סמינר מועתקת, אתם צפויים להופיע בפני ועדת האתיקה. העונשים של ועדת האתיקה יכולים להיות כבדים מאוד, מפסילת העבודה, שלילת התואר ועד הרחקה לצמיתות ממוסד הלימודים.
סיוע בכתיבת עבודה – האם אני צריך עזרה
אמנם כתיבת עבודה סמינריונית צריכה להיות עבודה אישית שלכם, אך בפועל לאור הקשיים הרבים ומגבלת הזמן, סטודנטים רבים מתקשים לעשות זאת. כבר בתחילת הדרך, כדאי שתחשבו מה אתם צריכים לעשות וכמה זמן זה ייקח, יתכן שבגלל קשיים שונים וחוסר הזמן, אתם תזדקקו לעזרה.
יתכן כי תזקקו לעזרה נקודתית בהיבט מסוים של כתיבת עבודה סמינריונית, ויתכן כי תזדקקו לעזרה מקיפה וליווי מלא. ישנו סטריאוטיפ כי מדובר בשירות לסטודנטים עצלנים או חלשים, אך בפועל דווקא סטודנטים השואפים למצוינות מעדיפים לבקש עזרה על מנת להיות בטוחים כי הם מגישים עבודת סמינריון ברמה גבוהה.
אפילו כאלו שהכינו את רוב העבודה בעצמם, ישמחו שמישהו מנוסה יעבור על העבודה ויזהה שגיאות או נקודות לשיפור לפני שמגישים את העבודה.
רכישת עבודות אקדמיות
ישנו הבדל בין סיוע בכתיבה של עבודות סמינריוניות, לבין העתקה, במידה ופניתם לחברה המעניקה שירותי עזרה בהכנת עבודות, עליכם להיזהר ממקומות מפוקפקים שיספקו לכם עבודות מועתקות.
ישנם מקרים בהם סטודנטים מאמינים כי הם מקבלים עזרה מקצועית, אך בפועל הם פשוט מקבלים עבודה של מישהו אחר או עבודה שרכיביה מועתקים ללא הקפדה על כללי הציטוט. כתיבת עבודות סמינריוניות היא עניין רציני וחשוב לדעת למי לפנות כאשר נזקקים לעזרה בתהליך כתיבת עבודות סמינריון בתשלום.
כתיבת סמינריון – מי יכול לעזור
כתיבת עבודה סמינריונית מביאה איתה אתגרים רבים, ולכן זה טבעי כי סטודנטים מבקשים עזרה. ומנגד, כבר שמענו על מקרים רבים של הונאה וחשש מעבודות מועתקות. לכן חשוב לפנות לגורמים רציניים. כדאי להעדיף חברות בעלות מוניטין בתחום, כלומר חברות המעניקות סיוע לכתיבת עבודות כבר כמה שנים. חברות בעלות מוניטין שלילי נעלמות במהירות מהשוק.
חשוב לקבל המלצות על כותבי עבודות סמינריוניות ולוודא כי החברה מעמידה לרשותכם כותבים מקצועיים ובעלי ניסיון. אלו יכולים להיות סטודנטים מצטיינים ואנשי אקדמיה. הם מכירים את הדרישות של האקדמיה, ויודעים מה המרצים מצפים לראות בעבודות מסוג זה. חשוב גם שהם יהיו מהתחום האקדמי הרלוונטי.
RESCUE – סיוע בכתיבת עבודות
מתמודדים עם קשיים בהכנת העבודה? אינכם לבד! סטודנטים רבים מתמודדים עם קשיים בשלבים השונים של כתיבת עבודה סמינריונית וזקוקים לעזרה. חברת RESCUE מעניקה שירותי סיוע לסטודנטים כבר למעלה מעשור.
אנו מעניקים סיוע בהתאמה אישית לכל סוגי העבודות. השירות דיסקרטי וכולל צוות כותבים מנוסה. בין הכותבים שלנו תוכלו למצוא סטודנטים מצטיינים, סטודנטים לתואר שני וכותבים בעלי רקע אקדמי. אצלנו תזכו בעבודה מקורית ואיכותית.